Αδελφοποιήσεις

Οι ταχύτατες αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης, τόσο σε επίπεδο θεωρητικών αναζητήσεων, όσο και σε επίπεδο εφαρμογής εκπαιδευτικών μεθόδων στη σχολική τάξη, οδήγησαν το σχολείο, ήδη από τη δεκαετία του ‘60, στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών δεσμών με σχολεία άλλων χωρών. Μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, που στόχο έχουν την αμοιβαία ανταλλαγή εκπαιδευτικών εμπειριών, εμπλουτίζεται το ακαδημαϊκό πρόγραμμα. Στη δεκαετία του ‘60 και ’70, αναπτύχθηκαν εξαιρετικές σχέσεις με τα σχολεία της Αγγλίας Ipswich College, Edward School και Bath High School. Από τη δεκαετία του 1980, η διαδικασία πήρε τη μορφή της «αδελφοποίησης» με σχολεία άλλων χωρών.

Ειδικότερα, οι αδελφοποιήσεις με ιστορικά σχολεία του Ελληνισμού, όπως η Αθωνιάδα Σχολή, η Μεγάλη του Γένους Σχολή και η Αμπέτειος Σχολή Καΐρου, άνοιξαν μία νέα προοπτική συνεργασιών με έντονα πολιτισμικά και εθνικά χαρακτηριστικά.


Τα εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη αδελφοποιήθηκαν με τα ακόλουθα σχολεία:
 

  • King Edward’s School Αγγλίας, 1964
  • Scuola Media Francesco Severi Ρώμης, 1982
  • Evangelisches Gymnasium zum Grauen Kloster Βερολίνου, 1983
  • Λύκειο «Ακρόπολις» Κύπρου 1984
  • «Αθωνιάδα Σχολή» Αγίου Όρους 1994
  • «Μεγάλη του Γένους Σχολή» Κωνσταντινούπολης, 2000
  • «Ελλάς-Μακεδονία», Ακτής Ελεφαντοστού, 2008
  • Αμπέτειος Σχολή Καΐρου, 2010

 

1964

Τον Οκτώβριο του 1964, μετά από επικοινωνία με τον Διευθυντή του ιστορικού σχολείου του Bath (της Αγγλίας), King Edward’s School, Mr. Hunt, τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με το εν λόγω Αγγλικό Σχολείο. Τις σχετικές συμφωνίες εξουσιοδοτήθηκε να προχωρήσει ο Διευθυντής του Εξατάξιου Γυμνασίου, κ. Ματιάτος. Από τον Απρίλιο του 1965 μέχρι και το 1971, στο πλαίσιο αυτής της αδελφοποίησης, έγιναν πολλές «ανταλλαγές μαθητών» ανάμεσα στα δύο σχολεία. Μαθητές των εκπαιδευτηρίων επισκέπτονταν τον Ιούλιο, το King Edward’s School και Άγγλοι μαθητές έρχονταν τον Απρίλιο στην Αθήνα. Στις επισκέψεις αυτές οι μαθητές παρακολουθούσαν μαθήματα στο σχολείο που τους φιλοξενούσε, έδιναν φιλικούς αγώνες με τις αντίστοιχες ομάδες Μπάσκετ και Βόλεϊ και γνώριζαν τις περιοχές γύρω από το σχολείο, με τη συνδρομή των οικογενειών που τους φιλοξενούσαν. 

Ήταν η πρώτη κίνηση αδελφοποίησης του Σχολείου, και μάλιστα σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες για τη χώρα. Οι μαθητές του Σχολείου, ωστόσο, έρχονταν σε επαφή με το πνεύμα που εκείνη την εποχή υπήρχε στην Ευρώπη, και μάλιστα μέσα σε μια ατμόσφαιρα υψηλότατων εκπαιδευτικών προδιαγραφών.

1983

Το 1983, το Σχολείο προχώρησε σε αδελφοποίηση με το Evangelisches Gymnasium zum Grauen Kloster του Δυτικού, τότε, Βερολίνου. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, πολυμελής ομάδα καθηγητών επισκέφθηκε και παρακολούθησε δειγματικές διδασκαλίες στο Γερμανικό σχολείο, ερχόμενη σε επαφή με τις προοδευτικές παιδαγωγικές μεθόδους της Ευρώπης.

Έκτοτε, μέχρι το 1989, πολλές ομάδες μαθητών και καθηγητών αντάλλαξαν επισκέψεις προωθώντας το κοσμοπολίτικο πνεύμα που ανέκαθεν το σχολείο προσπαθεί να εμφυσήσει στους μαθητές του.

 

1984

Το 1984, με εισήγηση των Κύπριων Καθηγητών των Εκπαιδευτηρίων και του κ. Ανδρέα Πασιαρδή, σε συνεργασία με το Τμήμα Μορφωτικών Υποθέσεων της Κυπριακής Πρεσβείας, προωθήθηκε και τελικά πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση με το δημόσιο Λύκειο «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» της Λευκωσίας. 

Μέσα στα έτη 1984-1989 μεταξύ των δύο σχολείων ανταλλάχτηκαν πολλές επισκέψεις μαθητών και καθηγητών, προωθήθηκε μια γενικότερη εκπαιδευτική συνεργασία ανάμεσα στους επιστημονικούς κλάδους, ενώ το 1986 επισκέφθηκε τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη η πολυμελής ορχήστρα και χορωδία του «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» για να δώσει συναυλία.

Η αδελφοποίηση προφανώς ενίσχυσε τις διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου, αλλά και μετέφερε στο Σχολείο μας πολύτιμες εκπαιδευτικές καινοτομίες από το – κατά γενική ομολογία - αξιόλογο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου.


 

1994

Τον Απρίλιο του 1994 τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιήθηκαν με την Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους. Η Αθωνιάδα θεωρείται ένα από τα ιστορικότερα εκπαιδευτήρια του έθνους, ιδρύθηκε το 1749 και συνδέθηκε ιστορικά με τον Κοσμά Αιτωλό, τον Ρήγα Φεραίο, τον Αθανάσιο Πάριο, τον Ευγένιο Βούλγαρη και τον Νεόφυτο Καυσοκαλυβίτη. Η επαφή των μαθητών μας με την Σχολή αυτή τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν το πνεύμα και το περιεχόμενο της σημαντικότερης πνευματικής και καλλιτεχνικής μας κληρονομιάς, που φυλάσσεται στο Αγιώνυμο Όρος.

2000

 

Το 2000 σε μια λαμπρή εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών της Μεγάλης του  Γένους Σχολής, με την παρουσία και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση της Μεγάλης του Γένους Σχολής με τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη.

Η αδελφοποίηση των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή αποτελεί ιστορικό γεγονός, καθώς ενισχύεται ο πνευματικός αγώνας του Οικουμενικού Θρόνου, η ιστορική προοπτική της Μεγάλης του Γένους Σχολής και η προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας. 

Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη και ο Σύλλογος Αποφοίτων τους (Σ.Α.Λ.Α), με την πρωτοβουλία αυτή επέλεξαν, με τον πιο ουσιαστικό και αυθεντικό τρόπο, να στηρίξουν την προσπάθεια γεφύρωσης των δύο λαών, ανοίγοντας την αγκαλιά τους σε αυτό το ζωντανό και ενεργό πνευματικό «μνημείο» της Κωνσταντινούπολης. Συγχρόνως, μέσω αυτής της συνοδοιπορίας, προσφέρεται η ευκαιρία στους σπουδαστές, αλλά και σε όλους τους Έλληνες,  να γνωρίσουν με τον πλέον βιωματικό τρόπο τη βαρύτατη και μοναδικής σημασίας εθνική τους κληρονομιά.

 

2008

Το 2008 τα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη αδελφοποιήθηκαν με το σχολείο «Ελλάς – Μακεδονία» της Ακτής Ελεφαντοστού
Η αδελφοποίηση με το Σχολείο «Ελλάς-Μακεδονία», που έχει ιδρυθεί για 450 παιδιά από την Οργάνωση Ελληνική Δράση Αφρικής στην πόλη Guiglo στην Ακτή Ελεφαντοστού, βοηθά στη σύσφιξη και ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και μεταφέρει για άλλη μια φορά τη φλόγα του ελληνικού πνεύματος στη μακρινή Ακτή του Ελεφαντοστού.

Η αδελφοποίηση έγινε στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των παιδιών του σχολείου μας σε θέματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι των λιγότερο ευνοημένων χωρών, και συγκεκριμένα τα παιδιά στα μέρη αυτά.  Η Γενική Πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού, κ. Μέρω Κεσσεσίογλου, τόνισε ότι η Ελλάδα και συγκεκριμένα ένα μεγάλο Ελληνικό Σχολείο, όπως τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», μπορούν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των λεγόμενων «τρίτων χωρών», παρέχοντας κάθε είδους βοήθεια και μεταφέροντας μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης.

2010

Στις 25 Μαρτίου 2010, σε λαμπρή τελετή στο προαύλιο χώρο της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Σινά Δαμιανού, πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση των Εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη με ένα ιστορικό σχολείο150 χρόνων λειτουργίας, την Αμπέτειο Σχολή. 

Στο όραμα και τη μεγαλοψυχία των τριών αδελφών και συνιδρυτών της Σχολής, Γεωργίου, Ανανία και Ραφαήλ Αμπέτ, οφείλουν, πολλές γενεές Αιγυπτιωτών Ελλήνων την ακαδημαϊκή μόρφωση, το «πιστεύω» και το ήθος τους. 

Η αδελφοποίηση των Εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη με την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου αποτελεί ιστορικό γεγονός, καθώς ενισχύεται και στηρίζεται το Ελληνορθόδοξο έργο της Ιεράς Μονής και Αρχιεπισκοπής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, που εποπτεύει τη Σχολή. 

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη, με την πρωτοβουλία της αδελφοποίησης, προασπίζει τη σύσφιξη και τη διατήρηση των κοινών εκπαιδευτικών, μορφωτικών και πολιτιστικών δεσμών και εμπειριών που συνδέουν τους Έλληνες της Αιγύπτου με την Ελλάδα.