Επίσκεψη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Οι μαθήτριες και οι μαθητές Ειρήνη Γαϊτανάρου, Βάιος Διονυσόπουλος, Ισίδωρος Κατσίκης, Ελίνα Κουφάλη,  Μαριλένα Ματσώτα και Γεωργία Τριγώνη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για το 1ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Γυμνασίων Unesco ASPnet με θέμα: “Αλλάζω τόπο κι (επι)ζω: Το παιδί πρόσφυγας και η προσφυγική οικογένεια στη Μεσόγειο σήμερα”, επισκέφθηκαν τα γραφεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, όπου συζήτησαν με τον Διευθυντή του Τμήματος Προγραμμάτων κ. Απόστολο Βεΐζη.

MSF2

Στους μαθητές δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουν τις τοποθετήσεις του κ. Βεΐζη σχετικά με τον εθελοντισμό, την ίδρυση των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα", την παροχή ιατρικής βοήθειας όπου υπάρχει ανάγκη ανά την υφήλιο, τις εμπειρίες ζωής από τις αποστολές των γιατρών σε διάφορες ηπείρους, την εμπειρία "από την περίθαλψη των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος το 2016", όπως τόνισε ο συνομιλητής μας.

6633895

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν εκατοντάδες τραυματίες μετά τα βίαια επεισόδια στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Οι αιτίες του πολέμου στη Συρία, η πολιορκία στη Μαντάγια, η κατάσταση στα hotspots και τους καταυλισμούς, οι αντιδράσεις των προσφύγων στις καταιγιστικές εξελίξεις, η στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα και η απόφαση της ΜΚΟ να αποχωρήσει από τα hotspots μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ήταν από τα θέματα συζήτησης που ενδιέφεραν τους μαθητές.

msf158687_Will_Rose

Αν με κάποιο τρόπο μπορούμε να συνοψίσουμε τις εντυπώσεις από την επίσκεψή μας θα λέγαμε ότι προκειμένου κανείς να διαμορφώσει γνώμη για πολύπλοκα προβλήματα όπως το προσφυγικό οφείλει να ενημερώνεται σφαιρικά, να ακούει ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα και να μην δίνει εύκολα πίστη σε ό,τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ή τα ΜΜΕ.

Όσο και αν η συζήτηση αφορούσε πολύ δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις, φύγαμε από τη συνάντηση με την καλή διάθεση που δίνει η βεβαιότητα πως ο ανθρωπισμός έχει βαθιά τις ρίζες του και πως αξίζει να επιμένει και να αγωνίζεται κανείς για τις αρχές του.

carouselmsf151594_medium

Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα των ΓΧΣ.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ν. Μερκούρη