FORENSICS 2017 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού επέστρεψαν οι 15 μαθητές του Γυμνασίου της Νέας Γενιάς Ζηρίδη που έλαβαν μέρος στον Πανελλήνιο Διασχολικό Διαγωνισμό Ρητορικής & Απαγγελίας στα Αγγλικά (Forensics) που έλαβε χώρα στο Αμερικανικό Κολέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, από τις 16 έως τις 19 Μαρτίου 2017.

Το πρόγραμμα των αγωνισμάτων ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό καθώς ξεκινούσε καθημερινά στις 8 το πρωί και δεν ολοκληρωνόταν πριν τις 8.30 το βράδυ της ίδιας μέρας. Η υπεύθυνη του προγράμματος, Μαρία Ζαφειροπούλου, έλαβε εξαιρετικές κριτικές για τη συμμετοχή των μαθητών που προετοίμασε τόσο εκείνη όσο και η αδελφή της, Ζωή Ζαφειροπούλου, που ασχολήθηκε με την προετοιμασία για το group discussion. Οι 8 μαθητές που συμμετείχαν ασχολήθηκαν με περιβαλλοντικά θέματα. Η Ελίνα Κουφάλη, μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου, έλαβε τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή της, διότι απείχε μόλις 0,5 βαθμού ώστε να καταλάβει μία από τις πρώτες 3 θέσεις. Το ίδιο συνέβη και με τους υπόλοιπους μαθητές Αλεξάνδρα Κασίμη, Λυδία Νικηφοριάδη, Δημήτρη Κυριακίδη, Κέλλυ Συριστατίδη και Κατερίνα Παπαπέτρου.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις μαθήτριες Νίνα Σεφέρη της Γ’ Γυμνασίου και Λουκία Κυριακίδη της Α΄ Γυμνασίου, οι οποίες εργάσθηκαν σκληρά και αυτές επίσης πάνω στην προετοιμασία των θεμάτων, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η έλλειψη νερού, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι μόνο. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι η Νίνα Σεφέρη έπαιξε ουσιαστικό ρόλο διότι κράτησε εξαιρετικές σημειώσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου γύρου του αγωνίσματος ώστε να δώσει κατευθυντήριες γραμμές στους συμμαθητές της.

Οι μαθήτριες Μυρτώ Γεωργοπούλου και Κατερίνα Παπαπέτρου της Β΄ Γυμνασίου λαμβάνοντας μέρος στο duet acting παρουσίασαν σκηνές διάρκειας 9 λεπτών από το γνωστό και βραβευμένο έργο Οι δούλες του Ζαν Ζενέ και έλαβαν βαθμολογία 6/7.

Οι μαθήτριες Μυρτώ Παχουνδάκη και Σοφία Γιαννοπούλου της Α’ Γυμνασίου παρουσίασαν σκηνή από το έργο Ρeter Ρan και έλαβαν εξαιρετικές κριτικές και βαθμό 6/7.

Οι μαθήτριες Δήμητρα Ντότση και Ιόλη Γιούτσου παρουσίασαν κωμικές σκηνές από το έργο του R. Doal Lamb to the slaughter και έλαβαν εγκωμιαστικά σχόλια για την παρουσίαση τους.

Οι μαθήτριες Νίνα Σεφέρη της Γ΄ Γυμνασίου και Σοφία Γιαννοπούλου, Μυρτώ Παχουνδάκη, Δημήτρης και Λουκία Κυριακίδη απέδειξαν με την άρτια προετοιμασία τους στο impromptu speaking ότι είναι πολίτες του αύριο καθώς με τους αυτοσχέδιους ρητορικούς τους λόγους κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο και να κατακτήσουν τις θέσεις 25 – 50 ανάμεσα σε 450 μαθητές που έλαβαν μέρος σ’ αυτόν τον διασχολικό διαγωνισμό.

Οι μαθήτριες Κέλλυ Συριστατίδη με τον ρητορικό λόγο που ανέπτυξε πάνω σε θέματα γυναικείων δικαιωμάτων καθώς και η μαθήτρια Νίνα Σεφέρη με τον δικό της πρωτότυπο ρητορικό λόγο πάνω σε θέμα «νοητικές διαταραχές» κατέκτησαν πολύ καλές θέσεις στο αγώνισμα του original oratory και εξαιρετικά σχόλια για την απαγγελία των λόγων τους.

Τέλος, οι μαθήτριες που έλαβαν μέρος στο αγώνισμα της ερμηνείας λογοτεχνικού κειμένου (oral interpretation) κατέλαβαν αξιόλογες θέσεις και βαθμολογίες 5,5 και 6/7 αντίστοιχα δηλαδή άριστα.

Μυρτώ Γεωργοπούλου: comic oral interpretation

Τζίλντα Θεμελίδη: drama oral interpretation

Χάρις Κόντη: drama

Δήμητρα Nτότση: drama  (τη μαθήτρια καθοδήγησε και η καθηγήτρια Θεώνη Σοφρωνά)

Ελίνα Kουφάλη: drama  (τη μαθήτρια καθοδήγησε η Λίλιαν Καραμπάση)

Tα αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων που επέλεξαν οι μαθητές να διαβάσουν κάλυπταν ένα τεράστιο εύρος θεμάτων και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στην αμέριστη υποστήριξη και καθοδήγηση που έλαβαν οι μαθητές του duet acting & oral interpretation από την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα κα Ελισάβετ Θεοδώρου, η οποία αφιέρωσε τουλάχιστον 8 πολύωρες συναντήσεις με τους μαθητές. Αντίστοιχα οι μαθητές και απόφοιτοι του σχολείου μας Κίττυ Παϊταζόγλου, ηθοποιός, και Γιώργος Βαγενάς, μέλος του Ομίλου Σύγχρονου Θεάτρου του σχολείου μας, πρόσφεραν πολύτιμες συμβουλές στους μαθητές του Ομίλου Forensics. Πρέπει να αναφερθεί και το όνομα του κου Χάρη Μαυρουδή, ηθοποιού και γονέα του σχολείου μας, ο οποίος καθοδήγησε τους μαθητές δίνοντας τους σκηνοθετικές συμβουλές.

Οι καθηγήτριες συνοδοί της αποστολής του Γυμνασίου της Νέας Γενιάς Ζηρίδη, Μαρία Ζαφειροπούλου και Μαρία Αρβανίτη, έμειναν κατενθουσιασμένες από το επίπεδο, το ήθος και τη διάθεση για συνεργασία από όλους τους μαθητές της αποστολής.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην επόμενη συμμετοχή των μαθητών για το 2018 και δίνουμε συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες.